Meteen naar de inhoud

Fiscale voordelen van bedrijfsmassage

fiscale voordelenDe overheid stimuleert werkgevers om een gezonde werkplek in te richten en doet dat met bepaalde belastingvoordelen. Bedrijfsmassages worden daarin gezien als een arbo-voorziening en kunnen daarom onbelast worden aangeboden. Dit levert aanmerkelijk lagere kosten op voor bedrijven. Als u bedrijfsmassages wilt aanbieden aan uw werknemers zonder hen daarbij om een bijdrage te vragen, dan zijn er twee mogelijkheden:

1. Massages opnemen in de werkkostenregeling

Per 1-1-2015 is het verplicht om vergoedingen aan werknemers op te nemen in de werkkostenregeling. Dit behelst alle vergoedingen die een werknemer tijdens zijn werk maakt, van reiskosten, parkeergeld en maaltijden tot personeelsfeestjes en telefoons of laptops van de zaak (die ook privé gebruikt worden). Bedrijfsmassages kunnen hieronder vallen, maar aangezien werkgevers slechts 1,2% van de loonkosten onbelast mogen inzetten (hierna wordt er 80% belasting over betaald), kan het verstandiger zijn om deze regeling voor andere zaken in te zetten. Beter is het om de bedrijfsmassages te laten vallen onder de nihilwaardering van het arbo-plan.

2. Massages opnemen in het arbo-plan

Wanneer u een Risico-Inventarisatie en Evaluatie (RI&E, zie www.rie.nl) hebt gedaan, kunt u ervoor kiezen om bedrijfsmassages op te nemen in het arbo-plan ter preventie van werkgerelateerde klachten en ziekteverzuim. Bedrijfsmassage vallen daarin onder de nihilwaardering, net als bijvoorbeeld de veiligheidsbril, de (vaste) computer en de telefoon, het arbeidsgeneeskundig onderzoek en inentingen. Hierdoor kunt u onbeperkt en onbelast massages opvoeren als bedrijfskosten. De BTW die ervoor gerekend wordt kan in mindering worden gebracht op de omzetbelasting. De voorwaarden die voor het bovenstaande gelden zijn:

  • U hebt als werkgever een arboplan
  • De massages maken in redelijkheid deel uit van dit plan
  • De massages worden tijdens werktijd gegeven en er wordt geen bijdrage gevraagd van de werknemer.
  • De duur en de frequentie van de massages geschieden naar redelijkheid
  • Er is geen sprake van een aanmerkelijke privé besparing voor de werknemer

Voor bedrijven met minder dan 25 werknemers hoeft het arbo-plan niet door een externe deskundige worden beoordeeld. Als u het prettig vindt, loop ik graag met u het arbo-plan langs om dit aan te scherpen en klaar te maken voor de inzet van stoelmassages. Neem vrijblijvend contact op

Call Now Button