fbpx
Ga naar de inhoud

Stress is fantastisch!

  • door

Heb je ooit gehoopt dat je een superkracht hebt? Dat je sterker, slimmer of sneller bent dan anderen? Let op: deze superkracht heb je! Het heet het stresssysteem en het is ervoor gemaakt om je, jazeker, sterker, slimmer, alerter, efficiënter en sneller te maken. Stress is fantastisch!

Je hersenen zijn erop ingesteld om jou optimaal te laten functioneren bij gevaar. Zodra je hersenen gevaar ontwaren, schieten ze in de stressmodus. Er wordt adrenaline aangemaakt en cortisol en je schouders gaan omhoog om meer zuurstof op te kunnen nemen. Verder spannen je spieren zich aan om te kunnen vluchten of vechten en de activiteit van je hersenen gaat omhoog om snelle beslissingen te kunnen nemen. Je wordt impulsief en neemt meer risico’s. Onder stress kun je optimaal functioneren, maar er is een belangrijke voorwaarde. Het moet niet te lang duren.

Lange stress is niet fantastisch

Want duurt stress te lang, dan heeft het averechtse effecten. Spieren raken chronisch gespannen, je ademhaling wordt en blijft oppervlakkig, je reserves raken op en je hersens worden minder effectief. Bijna alles in de biologische wereld kent pieken en dalen en het stresssysteem hoort daar ook bij. Het stresssysteem kan alleen optimaal werken als je daarna kunt ontstressen. Na inspanning volgt ontspanning. In die periode ná de stress herstelt je lichaam, reserves worden weer aangevuld, spieren ontspannen, rusthormonen stimuleren je spijsvertering en je hersens krijgen het vermogen terug om meer op de lange termijn te overzien. Ook je creativiteit en empathie komen terug, die tijdens stress op een laag pitje stonden.

Het een kan niet zonder het ander

Wil je optimaal kunnen genieten van je superkracht, dan moet je dit begrenzen. Deadlines, druk van buitenaf, beslissingen-in-het-moment: ze zijn functioneel, maar niet als ze de hele dag door op je af denderen. De rust erna is nét zo belangrijk en dát is nou net hetgeen veel mensen niet zo goed kunnen. Ontspannen is een kunst met vele vormen: slaap, yoga, meditatie, knuffelen, massage, een goed gesprek, een ademhalingsoefening, een wandeling in de natuur: allemaal topontspanners! Een avond voor de tv of aan je telefoon: eigenlijk niet.

Vind je het moeilijk te ontspannen? Een massage kan goed helpen als het bij je past. Voor, na of tijdens de massage kan ik je tips geven hoe je een goede gewoonte kan maken van ontspanning. Zodat jouw superkracht optimaal blijft werken!

Je bent van harte welkom!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Call Now ButtonBoek direct online